Introduktion

Der findes ikke noget værre, end at affyre sin harpun for derefter at se spyddet ryge forbi fisken. Ved at følge disse råd, kan du reducere antallet af skud der ikke rammer målet. 

Øvelse gør mester

Det er altid en god ide at øve sin præcision uanset niveau. Dette kan gøres med en plasticpose der er fyldt med luft og så sættes fast på bunden i en underdørs pool. Ellers kan man gøre noget lignende i havet, eller skyde efter et bestemt område på et stykke tang. Dette er i særdeleshed relevant, hvis du har købt en ny harpun. De fleste rutinerede uv-jægere har oplevet, hvordan man kan gå fra at ramme alt med millimeter-præcision til at selv de nemme skud kan glippe. Dette skyldes som regel, at man bruger en harpun man ikke er vant til at skyde med. Hver harpun skyder forskelligt, så det er altid en god ide at øve sig lidt inden man skyder efter en fisk. 

Rekyl fra harpun

Dette kan have en afgørende betydning for, hvor præcis din harpun skyder. Hvis man køber en kvalitets-harpun er der lagt meget arbejde i, at formindske rekylen så meget som muligt. Hvis du har sat nye elastikker på din harpun der er kraftigere end dem du udskiftede dem med, kan en følgevirkning være forværret præcision da elastikkerne simpelthen er for kraftige til din harpun. 

Brug din harpuns spids til at sigte

De fleste uv-jægere bruger deres harpun til at sigte. Ved at have harpunen foran dig i strakt arm, kommer der et naturligt sigte mod fisken. Når fisken svømmer ind foran dit spyd har du et godt og præcist skud. 

Et skævt spyd forringer din præcision

Det er næsten uundgåeligt at ramme en sten fra tid til anden. Derfor skal du være opmærksom på, om dit spyd til harpunen bliver skævt. Der skal ikke ret meget til, før det får en stor betydning for din præcision. Hvis du ikke kan rette det ud, må man investere i et nyt. Mangler du et nyt spyd, kan det findes her: https://www.danskuvjagt.dk/collections/harpuner

Du skyder mere præcist når du ikke er i bevægelse 

Det er svært at affyre sin harpun med præcision hvis man ligger i overfladen og skyder oppefra og ned mod fisken. Man har ikke samme balance i kroppen som hvis man ligger aspetto på bunden, samtidig med at man heller ikke kan skyde mod fiskens bredside. Vælg et specifikt punkt på fisken du skyder efter - gerne hovedet eller rygsøjlen.

Konklusion

Uanset hvor erfaren man er, er det altid en god ide at træne sin præcision. Skal du bruge en anden harpun end du er vant til, er dette endnu mere aktuelt. Hvis din harpun skyder upræcist overvej om dit spyd er blevet skævt eller om elastikkerne er for kraftige spændt op. 

09. februar, 2023 — Nikolaj Bersang

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises