Indledning
Som undervandsjæger er det vigtigt, at kende de forskellige regler og love, der gælder for uv-jagt. Det er ikke kun vigtigt for din egen sikkerhed, men også for at bevare vores havmiljø. Derfor vil jeg i denne blogpost guide dig gennem de forskellige regler og lovgivninger, som du skal være opmærksom på, når du begiver dig ud på undervandsjagt.
Hvor gammel skal man være for at bruge en harpun?
For at dyrke undervandsjagt med en harpun skal du som udgangspunkt være 18 år gammel og have et gyldigt fisketegn. Hvis du er fyldt 16 år, kan du få lov til at dyrke uv-jagt med harpun hvis du får lov af dine forældre, samt er medlem af den lokale jagt eller skytteforening.
Er en harpun lovlig?
Ja, en harpun er lovlig at bruge til undervandsjagt, men kun hvis du har et gyldigt fisketegn. Det er også vigtigt at bemærke, at det ikke er tilladt at bruge sin harpun efter solnedgang.
Er en harpun et våben?
Ja, en harpun betragtes som et våben, når den bruges til undervandsjagt. Det er derfor vigtigt, at du behandler den med forsigtighed og tager de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, når du bruger den.
Hvor må man uv-jage?
Du må kun dyrke uv-jagt i saltvand. Derudover skal du overholde de forskellige fredningszoner, som typisk findes omkring udløb fra åer. Vær samtidig opmærksom på, at du overholder afstandsreglerne, så du ikke kommer for tæt på fiskeredskaber som garn og terner.
Du kan læse mere om fredningsbælter, mindstemål og fangstbegrænsninger her: https://fiskeristyrelsen.dk/lyst-og-fritidsfiskeri/saerlige-lokale-regler
Mindstemål og fangstbegrænsninger.
Når du dyrker undervandsjagt, skal du kende de forskellige mindstemål for de fisk du vil hjemtage. Hvis en fisk er lige på grænsen er der ingen grund til at tage den med hjem. En skrubbe der lige akkurat rammer mindstemål stiller ikke din sult.
Nogle steder kan der også være fangstbegrænsninger. Dette betyder, at du eksempelvis ikke må hjemtage 10 torsk. Vær opmærksom på reglerne så du undergår bøder.
Hvilke udstyr må man bruge til uv-jagt?
Som skemaet herunder viser, er det ulovligt at dyrke uv-jagt med scuba-udstyr. Derudover skal du være opmærksom på, at du ikke må dyrke undervandsjagt med din harpun når solen er gået ned eller at dyrke uv-jagt tæt på andres fangstredskaber.
Kilde: Fiskeristyrelsen
Undervandsjagt fisketegn
For at udøve undervandsjagt skal du have et gyldigt fisketegn. Det er vigtigt at bemærke, at fisketegnet ikke er det samme som et jagttegn. Et fisketegn gælder for 1 år og koster kun 185kr. Med et fisketegn bidrager du samtidig til en lang række gavnlige initiativer der har til forhold at bevare et godt fiskeri.
Du kan købe dit fisketegn her:
https://fisketegn.dk/kob-lystfiskertegn
Våbentilladelse harpun
Harpuner eller håndspyd kræver ikke våbentilladelse hvis du er over 18 år gammel. Med den nuværende våbenlovgivning, er det dog ikke en god ide at lade den ligge i bilen, medmindre du skal bruge den. Er du fra 16-18 år kan du søge tilladelse hos den lokale politimester. Dette kræver dog, at dine forældre tillader det.
harpunfiskeri forbudt
Nye regler for uv-jagt har fra den 14. august 2019 gjort harpunfiskeri forbudt fra solnedgang til solopgang. Det er fortsat lovligt at bruge sine hænder eller en håndholdt kniv, ligesom du fortsat gerne må bruge lys. Selvom det er blevet forbudt at gå på uv-jagt om natten med harpun, er det altså stadig muligt, at få en god oplevelse som uv-jæger efter mørkets frembrud.
Derudover må undervandsjagt kun anvendes som rekreativt fiskeri - det er ulovligt at sælge sin fangst.
Uv-jagt i Sverige
Det er ulovligt at undervandsjage i Sverige. En harpun anses desuden som et våben, som kræver våbentilladelse for at have liggende.
uv-jagt i Norge
Det er lovligt at dyrke uv-jagt i Norge, men det er vigtigt at du er opmærksom på de lokale regler. Hvis du hjemtager mere fisk end du har lov til, kan du se frem til bøder.
uv jagt flag
Det er ikke lovpligtigt at dykke med en bøje og dertilhørende flag. Det frarådes dog på det kraftigste at lade være. Dine dyk bliver ikke bedre uden en bøje - tværtimod. Du øger også din sikkerhed betragteligt ved at have en bøje og uv-jagt flag med ude, så sejlbåde mm. bedre kan få øje på dig.
Uskrevne regler
- Dyk aldrig uden en dykkerkniv
- Peg ALDRIG din harpun mod andre uanset om den er ladt eller ej
- Lad være med at skyde fisk du ikke har tænkt at spise
- Pas på dig selv og stop din uv-jagt hvis du bliver utilpas
- Gå på undervandsjagt med en makker
Vil du læse mere om uv-jagt kan du finde mere på vores forside
Konklusion
Udvis respekt for de gældende regler og lovgivning - de er lavet for at bevare et rigt dyreliv i havet. Du skal have et gyldigt fisketegn og overholde fredningszoner mm for at dyrke uv-jagt i Danmark. Når du har fuldstændig styr på reglerne, bliver din uv-jagt også sjovere, da du ikke skal frygte at få en bøde.