Indledning

Undervandsjagt i Limfjorden byder på flere forskellige spændende arter. Der er få pelagiske fisk, men til gengæld er der gode chancer for at finde hummer, østers og stenbider. 

Østers i limfjorden

Det er den europæiske østers(ostrea edulis) du kan finde, som de fleste andre steder er blevet udryddet af parasitten bonamia. Den trives dog stadig i Danmark og betragtes som en af verdens mest delikate østers.

Hvor kan man finde østers i Limfjorden?

De kan findes overalt, men specielt hvis du søger mod vest er dine chancer gode. Vadehavet er et hotspot at lede efter dem, da de findes på helt lavt vand. Omkring Nissum bredning, Kås samt løgstør bredning er der også også gode chancer. Når du først har fundet et godt sted, er der ofte mange. 

Hvornår er det sæson for østers?

Østerssæsonen begynder typisk fra oktober til slutningen af april. Østers kan kun spises, når vandtemperaturen er passende lav, så der ikke er nogen giftige alger i dem. En gammel tommelfingerregel siger, at måneder med 'r' i sig er østersmåneder, men ofte kan september og april være varme og derfor ikke velegnede til at høste denne lækre delikatesse. 

Stenbider i limfjorden

Stenbideren kommer fra Atlanterhavet og søger mod limfjorden for at gyde. Som uv-jæger er det den letteste fisk at få med hjem, hvis man altså kan finde den. De svømmer enormt langsomt og bliver ikke skræmt af mennesker. Du kan altså uden problemer samle dem op med hænderne. Det er i foråret de primært findes, lige inden de gyder. Det er nemlig dens æg der er i høj kurs, da kødet for de fleste ikke er særlig interessant. Hvis du vil læse mere om uv-jagt kan dette gøres her

Hummer i Limfjorden

Hvis du leder de rigtige steder, ser du sandsynligvis også en hummer i Limfjorden. Om dagen står de i deres huler, som du skal passe på ikke at ødelægge - eller i det mindste "samle" den når bagefter så en ny kan flytte ind. 
Gå i vandet steder der har skrænter ned mod vandet, da dette ofte er steder hvor bunden har massere af sten. Hvis ikke der er det, finder du ikke en hummer. Hvis du vil læse mere om, hvad du ellers skal være opmærksom på, kan du læse vores fulde guide omkring dette eftertragtede skaldyr, ved at søge på siden. 

Konklusion

Limfjorden byder på spændende uv-jagt, da du både kan finder fisk og skaldyr du normalt ikke vil finde andre steder. Vær opmærksom på ikke at komme for tæt på fiskernes redskaber, da dette både kan være farligt og samtidig gøre dig upopulær selvom du ikke har dårlige intentioner. 

 

25. september, 2023 — Nikolaj Bersang

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises