Indledning

Som undervandsjæger i Danmark, må man nogle gange nøjes med at se videoer om uv-jagt på youtube. Vi har alle set uv-jægere der altid dykker i krystalklart vand og samtidig klager over sigten kun er 8 meter. Når man bor i Danmark er forholdene meget anderledes, og hvis vi kun tog ud når sigtbarheden er fantastisk, ville vi ikke tilbringe mange timer i vandet og vores fryser værende gabende tom for fisk. 

Undervandsjagt i vand med lav sigtbarhed er helt og aldeles muligt, og jeg har skudt nogle af mine største fisk under forhold de fleste ville tænke er langt fra optimale. Udover at det er muligt at finde fisk, vil du samtidig skærpe dine færdigheder som uv-jæger ved at jage i dårlig sigtbarhed.

Når du først har vænnet dig til at jage fisk i dårlig sigtbarhed, bliver du ekspert, når du er ude på de gode dage.

Forbliv rolig

Den absolut vigtigste del af undervandsjagt i dårlig sigtbarhed er at bevare roen. De fleste fisk har sanseapparater, der gør dem i stand til at føle bevægelse og elektriske signaler. Selv hvis de ikke kan se dig, kan de sandsynligvis mærke, at du er der. Små kontrollerede bevægelser skræmmer dem måske ikke væk, og det kan endda vække deres nysgerrighed, men hvis du begynder at flakse med arme eller finner og skrabe mod klipperne, vil de blive skræmt væk i en fart.

Dette gælder i vid udstrækning for undervandsjagt under alle forhold, men fiskene bliver ekstra nervøse, når sigtbarheden er lav. 

Undervandsjagt i dårlig sigtbarhed er en fantastisk mulighed for at blive mere tryg i vandet og lære at kontrollere dit sind for at forbedre dykketiderne. Der er noget skræmmende ved at være i vandet, når du ikke kan se, hvad der er omkring dig, og det tager tid at vænne sig til det. Selv erfarne undervandsjægere kan blive urolige, når de dykker ned gennem uklart vand, hvor bunden først bliver synlig, når man nærmest kolliderer med den.

Du skal lære at holde dit hjerteslag nede og ikke lade din hjerne skræmme dig til at tro, at du allerede er ved at løbe tør for ilt i begyndelsen af dit dyk. Dette er en færdighed som enhver anden, og kun øvelse vil forbedre din evne til dette.

Vælg det rette tidspunkt

Ikke al dårlig sigtbarhed i vand er ens, og forskellen mellem at kunne se en meter frem sammenlignet med to meter er enorm. Du bør forsøge at forudsige, hvornår forholdene bliver bedst for at få den ekstra synlighed. Ved at gøre det vil du have en kæmpe fordel. Hold øje med vejrudsigten for at få en fornemmelse for, hvornår der måske er et lille vindue hvor sigten forbedres lidt. 

Det er en god idé at føre logbog hver gang du tager ud, herunder sigtbarheden og de arter, du ser, samt eventuelle noter om forholdene den dag og de foregående dage. Efter et års tid eller to med dette vil du have en meget god fornemmelse af, hvordan sigtbarheden vil være på ethvert tidspunkt samt hvilke fisk, du sandsynligvis vil finde.

Brug en kortere harpun

Hvis du bruger en lang harpun i grumset vand og knapt kan se spidsen af din harpun, er det ret usandsynligt, at du får succes. Derfor er det bedst at bruge en kortere harpun, når du dykker efter fisk med dårlig sigtbarhed i vandet

Ideelt set vil du gerne have noget i området 50-75 centimeter, hvis sigtbarheden er dårlig. Personligt er Salvimar steel 75 min favorit. Den kan både bruges i god og dårlig sigt og er utrolig pålidelig. 

Bevæg dig rundt

Nogle gange kan sigtbarheden variere dramatisk mellem et sted og et andet, selvom det blot er en kort svømmetur væk. Prøv at bevæge dig rundt for at se, hvor sigten er bedst. Nogle gange kan der være små steder hvor sigten langs en mole er væsentlig forbedret. Specielt hvis man kigger ind i hulerne, hvor muslinger kan være med til at sigten markant bedre. 

Prøv forskellige dybder

Udover at flytte mellem forskellige steder kan sigtbarheden ændre sig mellem forskellige vanddybder. Nogle gange kan det være grumset i overfladen, men bedre længere nede. Andre gange er det omvendt, så det gælder om at undersøge hvad der er bedst. 

Lad fisken komme til dig

Når først du har fundet et sted hvor sigtbarheden er brugbar, gælder det om at lokke fiskene hen mod dig. 

Der er to primære teknikker til undervandsjagt langs bunden, uanset sigtbarheden i vandet:

  1. At ligge helt stille på bunden og vente på, at fiskene kommer til dig
  2. Aktivt søge efter fiskene med rolige bevægelser.
Begge teknikker kan anvendes ved dårlig sigtbarhed, men at forblive stillestående er nok det bedste valg for begyndere.

Sørg for at være så rolig som muligt under dine dyk fra start til slut Ram bunden langsomt og stille, og sørg for ikke at virvle bunden op, hvilket ville forringe den allerede dårlige sigtbarhed.

Det er bedst, hvis du kan ramme bunden og derefter forblive stillestående i mindst et minut, før du skal op til overfladen. Dette vil give dig den bedste chance for, at en nysgerrig fisk kommer hen og undersøger dig.

Hvis der er strøm, skal du positionere dig, så strømmen kommer bagfra. De fleste jagende fiskearter svømmer imod strømmen, og du ønsker, at de svømmer ind i dit synsfelt forfra.

En ting, der virkelig kan hjælpe, er at holde dit hoved i ro og rette din opmærksomhed mod et lille område, hvor du tror, at en fisk mest sandsynligt vil dukke op. Du kan udvide dit synsfelt ved at dreje hovedet fra side til side for at dække et større område visuelt, men det vil ikke gavne dig, hvis den bevægelse skræmmer alle fiskene væk.

Fokuser på et område og vær klar til at skyde på enhver fisk, der kommer ind i dit synsfelt. Ved slutningen af dit åndedrag kan du tage et kig rundt for at se, om der er sneget sig noget ind fra din side eller bagved, men hold dit hoved i ro, mens du forsøger at lokke fiskene til dig.

Endelig bør du også prøve at bruge strube-lyde eller skrabe-lyde, som normalt fungerer til at tiltrække dine fisk.

 Brug fiskenes silhuetter

Du kan næsten altid se længere gennem grumset vand, når du stirrer op mod overfladen. Et af de bedste tricks til undervandsjagt i dårlig sigtbarhed er at dykke ned til det laveste punkt - gerne ved siden af en stor sten der kan skjule dig. Derfra kan du se opad og håbe på, at en fisk svømmer forbi mellem dig og overfladen. Fisken vil skille sig tydeligt ud som en silhuet mod det lyse lys fra himlen bagved.

Dårlig sigtbarhed

 Aktivt søg efter fisken

Hvis det ikke virker at ligge stille på bunden og vente på fiskene, er det nogle gange bedre at bevæge sig rundt og aktivt lede efter fisk.

 Som tidligere nævnt findes den bedste sigt ofte i inde i molens mange huler. Her kan du eksempelvis fokusere på torsk og andre pelagiske fisk, der holder til her.

Fokus på sikkerhed

Det vigtigste, når du harpunfisker med dårlig sigtbarhed i vandet, er at være have stor fokus på din egen sikkerhed. Tag ekstra forholdsregler, når sigtbarheden er dårlig, og undgå områder, hvor der er mange gamle fiskelinjer eller andre efterladenskaber fra fiskere.

Du bør altid dykke med en makker, og når sigtbarheden er lav, skal du informere din makker om din plan for hvert dyk, så du ikke ved et uheld dukker op samtidig med, at han eller hun sigter mod en fisk med harpunen.

For mere om sikkerhed kan du læse mit indlæg om farerne ved fiskeri med harpun.

Konklusion

Som jeg nævnte tidligere, vil det at forfine dine færdigheder og teknikker at uv-jage i dårlig sigtbarhed. Som med alt i livet er den eneste måde at blive bedre at bruge timerne på det, og hvis du bor i Danmark kan du lige så godt forberede dig på, at sigten sjælden er magisk.

Jeg vil foreslå, at du ikke kun kommer ud og gør det, men også nyder hvert minut af det. Dårlig sigtbarhed er på ingen måde ideelt, men jeg vil altid foretrække det frem for at kede mig på sofaen

19. juli, 2023 — Nikolaj Bersang

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises