Introduktion

Selvom det ikke er svært at komme i gang med uv-jagt, er der nogle ting du bør overveje inden du tager afsted. Gør du brug af følgende råd, vil du sandsynligvis få en bedre oplevelse på uv-jagt fra start. 

Hvordan fisker man med harpun?

Du skal være opmærksom på din egen sikkerhed, samt overholde lovgivningen. Er du i tvivl om en fisk er stor nok, eller om dit skud bliver præcist så afvent en bedre mulighed. 

Tag ikke på Uv-jagt alene

Som nybegynder frarådes det, at tage afsted alene. Det er mere risikabelt at dykke alene af en lang række årsager. Hvis du får et ildebefindende er der ingen til at hjælpe. Som nybegynder har du sandsynligvis heller ingen erfaring med havstrømme og andre ting man skal undgå eller som minimum være opmærksom på. Derudover vil du ved at dykke med en erfaring undervandsjæger kunne lære en masse. Du bliver langt hurtigere selv dygtig, da du kan få en masse råd og vejledning. Uv-jagt handler ikke kun om om at holde vejret. Der er en lang række områder man skal mestre, for at blive dygtig. Dette omfatter viden om forskellige fisk - hvor de kan findes og hvornår de er i sæson. Hvordan strøm og vejrforhold påvirker dine forhold under vandet. Din teknik kan også korrigeres hvis der er behov for det. Der er altså en lang række fordele udover at det også er sjovere at dele sine oplevelser med en. 

Uv-jagt klub

Som nævnt anbefales det ikke, at tage afsted alene før man har tilstrækkelig erfaring. Ved at tage ud med en kammerat, får du både en sjovere oplevelse, samtidig med, at du hurtigere kan lære de forskellige teknikker. 
Dette kan du også lære, hvis du finder en uv-jagt klub. De findes flere gode klubber rundt omkring i landet, hvor du kan finde andre mennesker, der også har en stor passion for uv-jagt. Udover at du kan tale undervandsjagt med en masse ligesindede mennesker, følger der ofte ekstra muligheder med. De fleste klubber har nemlig adgang til både, hvilket giver mulighed for at dykke på vrag. Derudover er der ofte sociale arrangementer, hvor nye venskaber opstår. 

 

begyndervenlige steder til uv-jagt

Som negynder handler det også om, at kende sine egne grænser. Hvis du ikke er tryg og komfortabel ved at dykke 10 meter ned, skal du ikke gøre det. 
Start med at dykke steder, hvor forholdene er rolige. Dette er typisk langs en strand på østkysten. 

Gode begynder-spots til uv-jagt

  • Glatved (Djursland)
  • Grenaa strand (Djursland)
  • Frederikshavn (Gå i ved palmestranden)
  • Sæby

Det jeg er bosiddende i Aalborg er jeg ikke så bekendt med gode begynder-spots syd for Djursland. De fire nævnte steder er alle sandstrand, hvor der er gode chancer for fladfisk - den perfekte fisk for den nye uv-jæger, da de kan findes på lavt vand. Derudover er der på østkysten ofte rolige vejrforhold og mindre strøm.

Forbered dig inden du tager afsted

Uanset hvor du går i, er det en god ide at forberede sig. Dette er blandt andet noget, som er erfaren undervandshjælper vil kunne hjælpe dig med. Hold øje med vejrudsigten et par dage før du går i. For at få gode forhold, skal der gerne være fralandsvind og vindstille et par dage i forvejen. 
Det er forskelligt hvilke fisk der er i sæson. Hvis du vil fange en pighvar, skal du have styr på hvornår det er muligt. 

Sikkerhed og lovgivning

Dette er noget af det vigtigste at have styr på, når man skal i gang med uv-jagt. Du kan læse en grundig gennemgang om lovgivning her ved at klikke her.
Din harpun kan gøre stor skade, hvis den ikke benyttes rigtigt. Derfor skal du aldrig affyre din harpun, hvis du er i tvivl om der er andre i nærheden og aldrig pege den i retning af andre uanset om den er ladt eller ej. 

Udstyr

Du behøver ikke at starte med en udstyrspakke til mange tusinde kroner. Brug de dykkerbriller du har i forvejen og undersøg om du kan låne dig til de ting du mangler. Når du er blevet bidt af sporten kan du altid opgradere dit udstyr. Hvis du ikke kan låne en harpun kan du finde en begyndervenlig harpun ved at klikke på her: Harpuner
J
eg anbefaler en længde på omkring 75, da den kan få ram på de fleste fisk samtidig med den ikke bliver for tung. 

Konklusion: 

Ved at dykke med en makker bliver du hurtigere en dygtig uv-jæger. Dyk aldrig steder du ikke er komfortabel og start i rolige forhold. 

30. maj, 2023 — Nikolaj Bersang

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises