Indledning

Uv-jagt ved sjællands odde har altid været populært. Det er samtidig et populært sted blandt fritidsfiskere, da det er et meget smukt område, hvor man samtidig kan finde flotte eksemplarer af havørred og pighvar. 

Værd at vide

Sjællands odde er en cirka 15 km lang halvø der findes på nordvestkysten af Sjælland. Derfor kan du næsten altid finde sigtbarhed i vandet, da den ene side som regel ligger i læ. Det ligger helt ud til Kattegat og det er både muligt at dyrke undervandsjagt fra stranden eller langs en af de to moler. Der er gode parkeringsmuligheder helt tæt på vandet, men kan især i sommermånederne også være meget trafikeret, da der går færgeafgange fra spidsen. Hele kysten er skiftevis rev og sandbund der giver et meget varieret bundlag. Det er altid en god ide, at søge inspiration på google maps, hvis du er i tvivl om hvor du skal gå i. Så kan du se hvor de forskellige stenrev er og planlægge din tur alt efter hvad du er på udkig efter. Hvis du vil vide mere om undervandsjagt kan du læse mere her

Uv-jagt spots på sjællands odde

Hele kyststrækningen er god, men der er selvfølgelig de helt klassiske spots som jeg vil uddybe herunder. Se hvilken retning vinden har, før du vælger om du vil i på nord eller sydkysten. 

Odden færgehavn

Hvis du foretrækker at dykke langs en mole, er dette det oplagte valg. Langs molen kan du finde de fleste fisk, men vær opmærksom på at dette spot ikke er kendt for store torsk. Færgerne sejler ud og ind, hvilket kan skabe kraftige efterdønninger og samtidig forværre sigten. Det er altså vigtigt, at du er opmærksom på de hurtige katamaranfærger, hvis du dykker langs molen.

Gniben station

Dette er det mest nordlige spot, du kan finde her. Strømmen er derfor kraftigere hvilket påvirker sigten. Dette er dog ikke nødvendigvis en dårlig ting, da de fleste fisk holder af en moderat havstrøm. Det er primært stenrev du finder her, hvilket kan tiltrække havørreder der søger ly for strømmen. 

Det runde hus

På nordsiden finder du det runde hus. Det ligger tæt ved vandet, og er kendt for sine mange fladfisk og især pighvarren. Helt tæt på kysten finder du et stenrev, men hvis du svømmer ud på dybere vand afløses det hurtigt af ren sandbund. 

Arter

Er du på jagt efter pighvar eller havørred på din undervandsjagt, er dette et fremragende sted. Det kan naturligvis også lade sig gøre at fange andre fladfisk, men der er normalvis bedre mulighed for at fange den eftertragtede pighvar her sammenlignet med andre steder. Som altid skal du lede på sandbunden og gerne et sted der har det famøse pighvar-grus, som de holder meget af. 

Havørreden jager ofte inde langs de kystnære rev, som der findes et utal af her. Gå i vandet et sted hvor du ikke genere stangfiskerne, så i begge får en bedre oplevelse. 
Om sommeren kan du også være heldig at støde på multer. De svømmer som regel i stimer og er forholdsvis sky. Vær opmærksom på ikke at skræmme dem væk - du kan eventuelt ligge gemt bag en sten eller noget tang. Denne taktik er også effektiv hvis du er på uv-jagt efter havørred.  

Konklusion

Sjællands odde giver dig mange muligheder at vælge imellem. Hvis det blæser fra syd tager du bare nordsiden der ligger i læ. Der er gode muligheder for pighvar og havørred. Vær opmærksom på ikke at svømme ind foran stangfiskere, når du er på uv-jagt. 

 

25. august, 2023 — Nikolaj Bersang

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises