Introduktion 

Uv-jagt er en spændende sport, som alle kan dyrke uanset niveau. Hvis man er helt ny til undervandsjagt, kan det være svært at vurdere, hvilken harpun man skal vælge. For at gøre det lettere for dig, har vi lavet en guide der beskriver hvad du skal være opmærksom på, for at få en god start.  

Vælg den rigtige længde på din harpun

Længden på din harpun er en af de vigtigste ting du skal beslutte. Længden på en harpun kan variere fra 50cm til 120cm. Du bør vælge længden efter din egen styrke samt hvilke fisk du gerne vil på jagt efter. Det kræver lidt teknik at lade en harpun, hvilket for begynderen kan kræve lidt træning i starten. Hvis det er et problem hver gang man skal lade sin harpun, har man enten valgt en for stor harpun, eller skal træne sin teknik. Der findes flere videoer på youtube der viser, hvordan man skal lade sig harpun. Om man bruger over eller undergreb er en smagssag, men harpunen placeres på brystes hvorefter elastikkerne trækkes tilpas langt op, så de kan sættes i hak. Et godt udgangspunkt for længden er fra 60-75 cm hvis du skal købe din første harpun - uddybende forklaring herunder. 

Som nybegynder har du ikke brug for en lang harpun

Når du starter med undervandsjagt, vil du typisk befinde dig på lavt vand for at blive komfortabel i vandet samt med din harpun. Derfor er der ikke behov for en stor og kraftig harpun, da du meget sjældent vil støde på en stor fisk her. 

Det er vigtigt du overvejer hvilken fisk dit primære mål er, når du skal beslutte hvilken harpun der passer bedst til dig. Jo længere en harpun er, jo tungere er den også at have med i vandet. Er man på jagt efter mindre fisk og fladfisk, vil man altså få en bedre oplevelse hvis ens harpun matcher ens egen ambitioner om fisk da man slipper for at svømme med en lang og tung harpun. 

Den bedste harpun til begynderen. 

Hvis man gerne vil købe en harpun, der ikke skal udskiftes efter kort tid anbefaler vi en længde på 75 cm. Det er hvad de fleste kalder en god standard-harpun som kan bruges til det meste. Den er ikke for tung samtidig med at den kan skyde de fleste fisk du støder på i danske farvande og er samtidig forholdsvis let at lade. 

Hvad koster en harpun?

Harpuner kommer i mange forskellige prisklasser. Det afhænger af længden herpå, samt hvilke materialer den er lavet i. Har man aldrig prøvet uv-jagt er det ikke nødvendigt at investere i en harpun lavet i kulfiber. Det gør harpunen lettere, men også prisen væsentlig dyrere.  

For omkring 1000kr kan du få en god harpun, du kan bruge i lang tid uden at føle den ikke er tilstrækkelig. Det er muligt at finde en harpun der kun koster det omkring det halve, men så må du forvente at den skal udskiftes til en bedre model forholdsvis hurtigt. 

Konklusion

Hvis du køber en harpun med en længde på 75, får du en harpun der kan bruges i langt de fleste situationer. Vælg en traditionel harpun med elastikker. Hvis du ved du kun skal bruge den til fladfisk og småfisk, kan det blive aktuelt at bruge en kortere harpun. Derfor er det vigtigt at overveje, hvilke fisk er dit primære mål, inden du beslutter dig. Hvis du investere omkring 1000kr får du en harpun, der kan bruges i lang tid. Vi har et stort udvalg af harpuner i forskellige prisklasser som kan findes her; https://www.danskuvjagt.dk/collections/harpuner

08. februar, 2023 — Nikolaj Bersang

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises