Indledning

At blive bedre til at holde vejret på undervandsjagt, er afgørende for at tage din uv-jagt til det næste niveau. Hvis du kun lige akkurat kommer ned på bunden for derefter at løbe tør for ilt, er det svært at få succes som undervandsjæger. I denne blog vil jeg gennemgå forskellige teknikker og øvelser, som du kan udføre for at forbedre din evne til at holde vejret under vandet.

Sådan holder du vejret længere på uv-jagt

Først og fremmest er det vigtigt at have den rigtige kropsposition i vandet inden du dykker. Du skal ubesværet kunne flyde imens du ligger vandret. Fokuser på dit åndedrag og mærk efter i din krop. Dyk først ned når du kan mærke din krop er fuldstændig afslappet. Det er bedre at have få gode dyk end mange dårlige. 

Vælg en dykkermaske med lav volume

Som undervandsjæger skal du udligne flere gange, inden du kommer ned til bunden. Hvis du bruger en dykkermaske med en lav volume, mister du mindre ilt når du udligner din maske. Dette kan have stor betydning, når det kommer til hvor længe du kan holde vejret. 
Hvis du er på udkig efter en maske der kan få dig til at holde vejret længere, kan du finde dem her: https://www.danskuvjagt.dk/collections/dykkermasker

Træning fra din sofa

Ved hjælp af træning kan du forbedre hvor længe du kan holde vejret. Prøv at udføre øvelser, hvor du trækker vejret dybt og holder vejret. Start med korte perioder på 30-60 sekunder alt efter niveau og øg gradvist tiden. Hold pauser imellem dine "sæt" på det dobbelte af den tid du har holdt. Når du træner derhjemme har du også bedre mulighed for at presse dig selv, hvilket kan være med til at skubbe dine grænser. Dette kommer dig til gode når du senere er på uv-jagt

Træn i en svømmehal eller i havet

Hvis du ligger helt statisk i overfladen kan du holde vejret i længere tid. På uv-jagt har du dog ikke mulighed for dette. Derfor gælder det om, at man både kan holde vejret i lang tid imens man er i bevægelse.

Du kan træne dette i en svømmehal ved at svømme 25 meter i høj hastighed for derefter at holde vejret så længe du kan. Gentag denne øvelse flere gange. Denne øvelse hjælper til, at du kan holde vejret i længere tid selvom du er i bevægelse. 

Når du er på undervandsjagt skal du forsøge at have en så lav puls som muligt, selvom du er i bevægelse. Det gælder altså ikke om at komme ned på bunden i rekordfart, men nærmere om at glide igennem vandet så afslappet som muligt. 

Ting der påvirker din puls på uv-jagt

Dårlig sigt har en stor indvirkning på hvor længe du kan holde vejret - specielt hvis du er begynder. Det kan virke skræmmende at dykke ned mod en bund du ikke kan se. Jo mere erfaring du har jo mindre påvirker det dig. Derfor kan det altså give fin mening at tage på undervandsjagt, selvom sigten ikke er god. 

Lyden af en bådpropel er særdeles ubehagelig når man er på undervandsjagt. Specielt fordi ikke kan høre hvor lyden kommer fra og hvor tæt båden er på. Jo flere gange du har prøvet det, jo mindre påvirker det dig. Uanset hvor meget erfaring du har, skal du altid tænke på din sikkerhed. 

Konklusion

At forbedre din evne til at holde vejret under vandet kan tage tid og øvelse, men har samtidig en stor betydning for din succes på uv-jagt. Vær opmærksom på din puls og dyk kun ned når du er fuldstændig afslappet. Ved at træne et par gange om ugen, vil du hurtigt se forbedringer. 

Chat
12. maj, 2023 — Nikolaj Bersang

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises