Indledning

For mange undervandsjægere er hummer den største delikatesse, der findes i Danmark. I denne blog kommer jeg ind på nogle af de ting man skal vide, før man går på jagt uv-jagt efter hummer.

Hvornår er det sæson for hummer?

I Limfjorden er hummer fredet fra 1. juli. Til den 31 august. En hummer med rogn er fredet uanset hvornår på året du fanger den. Mindstemål for hummeren måles på rygskjoldet. Her skal den som minimum være 87 mm lang. 

Hvor dybt lever en hummer?

Hummeren er et bundlevende krebsdyr, der typisk lever på stenrev og moler. De kan findes på lavt vand fra 1,5 meter, men lever også på så dybt vand, at de bliver utilgængelige for undervandsjægere. Den her blev fundet på cirka 4 meters dybde, hvilket er en god dybde at lede efter dem, hvis du er det rette sted. 

Hummer gemmer sig i tang

Uv-jagt efter hummer i Limfjorden

Hummere er glade for at gemme sig i huler. Som udgangspunkt bliver de stående i deres hule hele dagen og forlader den først om natten, når den skal lede efter føde. Når du er på uv-jagt gælder det altså om at finde stenrev, skibsvrag eller moler, der giver hummeren masser af gemmesteder. 

Limfjorden er et populært sted at lede efter hummere. Det er dog ikke hele Limfjorden, hvor du kan finde dem. Gå i vandet de steder, hvor der er skrænter med sten ned til vandet. Ofte fortsætter de ud i vandet og bliver til gode levesteder for hummeren. Du finder dem næsten altid stående inde i en hule. Det er ofte en udfordring at få dem ud, da man ikke har lyst til at få fingrene i klemme. 

Uv-jagt efter hummer på vestkysten. 

Du kan også finde hummere på vestkysten. Du finder dem på samme måde, som du gør i Limfjorden. Svøm ud langs en mole og kig i hulerne. De hummere du kan finde langs vestkysten er typisk større end dem du finder i fjorden. Det sjældent at finde en hummer på ren sandbund, men det kan lade sig gøre hvis man er heldig. Dette er en af de mindste jeg har fundet på vestkysten, så den kom ikke med hjem. 

lille hummer fundet under uv-jagt

 

Hvordan får du en hummer ud af hulen?

Når først du har lokaliseret hummeren, er det en god ide at markere hulen den står i. Dette kan gøres ved at lade din harpun ligge ved indgangen (hvis du har en line forbundet til din bøje). Herefter kan man prøve at aflede dens opmærksomhed med sin harpun indtil man kan gribe fat i bagkroppen. Du kan også forsøge at banke forsigtigt ovenpå hulen. Hummeren tror det er en rival der vil overtage dens hule og kommer (nogle gange) ud frivilligt for at forsvare sit hjem. 

Uv-jagt efter hummer i marts

Det er muligt at fange hummer i marts måned, men det er en kold fornøjelse. Vandet er koldt. Du skal som minimum bruge en 7mm dragt, da vandet kun er omkring 5 grader. Du kan se vores udvalg her; Våddragter til uv-jagt

Det kan være en fordel at gå på jagt efter hummere i de tidlige morgentimer eller sene eftermiddagstimer, da vandet er en anelse varmere samtidig med at det er her hummeren er mest aktiv og lettest at finde. 

Konklusion

Uv-jagt efter hummer kan være en udfordrende og særdeles sjov måde at undervandsjage. Undersøg gerne på forhånd hvilke steder, der opfylder hummerens foretrukne levesteder. Aldrig hjemtag rognfyldte hummere og overhold mindstemål og fredningstider. 

11. maj, 2023 — Nikolaj Bersang

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises