Indledning:

For den utrænede undervandsjæger lyder det muligvis skørt, at man kan kalde på en fisk. Men den er god nok - det er endda særdeles effektivt. Fisk er meget nysgerrige, hvilket du kan udnytte på forskellige måder

Det første dyk hvor jeg brugte de teknikker herunder, ændrede min uv-jagt for altid. Det er en enormt effektivt, og jeg håber du får samme succes som jeg har haft med det. 

Den famøse strubelyd

Du kan lave en lyd med din strube, der får de fleste pelagiske fisk til at svømme mod dig, hvilket må siges at være en stor fordel på uv-jagt. Det kan virke næsten uimodståeligt for dem, at finde ud af hvad der laver denne lyd. Der er mange teorier om hvor dyb lyden skal være samt hvor ofte du skal gøre det. Mit råd er, at man forsøger sig med forskellige variationer, og herefter holde sig til det der virker bedst. De fleste laver et par "grynt" lige efter i hinanden, efterfulgt af stilhed for at se, om det virker. Du skal først lave lyden, når du har fundet et godt skjul på bunden og ligger helt stille. 

Det er ikke alle fisk, det virker lige effektivt på. Fisk som havbars og sej har jeg haft større succes med at kalde ind end eksempelvis makrel. 

Sådan laver du lyden

Forestil dig, at du skal lave lyden af et hjerte der banker, imens din mund er helt lukket. Når du gør det under vandet, skal det samtidig være så højt, at fisk i nærheden kan høre det. Eksperimenter med forskellige varianter når du er på uv-jagt til du finder en "tone" der virker for dig. 

Hvirvl sand op

Hvis dine strubelyde ikke lokker fisk til dig, kan du forsøge at gøre dem nysgerrige på andre måder. Dette kan blandt andet gøres ved at hvirvle noget sand op fra bunden lige foran det sted du ligger på lur. Om fisken er nysgerrig eller om den håber at finde sit næste måltid er svært at sige, men det vigtigste er at man har det i sin repertoire.  

Spil guitar med dine elastikker

Nogle undervandsjægere slår også lidt på deres elastikker med tommelfingeren for at lokke fiskene til. Det er muligt at nogle fisk bliver mere nysgerrige af denne lyd - min personlige erfaring er at strubelyde virker bedst for mig. Virker de ikke, forsøger jeg med de andre metoder, i håb om at de kan gøre forskellen.  

Konklusion

Hvis du har problemer med at finde fisk på din undervandsjagt, kan du forsøge dig med disse teknikker. Strubelyde er min personlige favorit, men prøv dig frem og se hvad der virker bedst for dig. Det er vigtigt du ligger godt skjult når fisken kommer, da den bliver skræmt lige så hurtigt som normalt hvis du behøver dig. 

25. maj, 2023 — Nikolaj Bersang

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises